Fülészet

Célunk a háttér okok alapos felderítése és a fül lehető legprecízebb vizsgálata a hallójárattól kezdve, egészen a belső fülig.

A modern kisállat fülészet legtöbbször ma már túlmutat a tüneti kezelésként felírt fülcseppek használatán.

Az egyik leggyakoribb probléma, amivel a gazdik felkeresnek minket, az a kedvencük hallójárat-gyulladása. A hallójárat-gyulladásoknak, általában van egy közvetlen és egy háttér kiváltó oka is. Közvetlen kiváltó okok lehetnek a különböző fertőző kórokozók elszaporodása (baktériumok, gombák). Ezek elszaporodását segítik elő a különböző háttér okok, amelyek lehet: idegen test (legtöbbször toklász), parazita (rühatka), bűzmirigygyulladás, allergiás bőrbetegség (ételallergia), hormonális betegség (pajzsmirigy-elégtelenség) vagy egy autoimmun betegség.

A házi kedvenceik fülvizsgálatát a hallójárat megtekintésével kezdjük. Ezt otoszkóppal (fültükör) végezzük, amellyel az állatorvos a hallójárat mélyére tud tekinteni. Így  az esetleges idegen testek vagy szövetszaporulatok (polip) észrevehetőek, valamint a dobhártya érintettségét is meg tudjuk vizsgálni, ami a kezelés szempontjából kiemelten fontos.

Sérült dobhártya - Mátyás Állatorvos Központ

Sérült dobhártya

Egészséges dobhártya - Mátyás Állatorvos Központ

Normál dobhártya

Szükség szerint további vizsgálatokkal (citológia, bakteriológiai vizsgálattal, röntgen, stb.) egészítjük ki a hallójárat megtekintését. A mintáinkat megbízható laboratóriumokba küldjük, illetve helyben (fülváladék citológia) vizsgáljuk, a leleteket kérésre minden esetben továbbítjuk. Képalkotó munkánkhoz csúcsminőségű digitális röntgen rendszert használunk.

Sok fülprobléma ezek segítségével sikeresen kezelhető, de bizonyos esetekben műtéti ellátás szükséges a végleges gyógyuláshoz.

Fontos tudni, mivel a fülgyulladás nagy fájdalommal jár, valamint a kutyák, macskák hallójárata igen hosszú és L-alakban megtört, ezért az alapos kivizsgáláshoz legtöbb esetben bódítani kell az állatot.

A komplex diagnosztikán túl rendelőnkben a mély hallójárat tisztítástól kezdve a komolyabb fülműtétekig számos beavatkozást tudunk elvégezni a fülgyulladás és egyéb fülbetegségek enyhítése céljából.

 • Otoszkópos vizsgálat (digitális fültükör)
 • Citológiai vizsgálatok (mikroszkópos sejt és kórokozó vizsgálat)
 • Mély hallójárat tisztítás altatásban
 • Mintavétel a dobüregből
 • Mikrobiológiai vizsgálatok
 • Radiológiai vizsgálatok digitális röntgennel
 • Célzott kezelések
 • Fülgyulladás kezelése
 • Komplex hallójárat és fülészeti műtétek (pl. vérömleny = othematoma műtéte)
 • Allergiavizsgálatok (konzultáció, szerológiai vizsgálatok)
 • Biopsziás mintavétel
 • Kórszövettani vizsgálatok

A fülészeti beavatkozások egy része sebészeti jellegű

Ilyenkor a megfelelő sebésztechnikai és technológiai (műszerezettség) háttéren kívül igen fontos a műtéti higiénia. Erre is nagy hangsúlyt fektetünk.

Az altatásban beavatkozások során a maximális biztonságot tartjuk szem előtt, ennek megfelelően gépi altatásban zajlanak a beavatkozások, folyamatos monitorizálás mellett (hőmérséklet, vérnyomás, szaturáció, pulzus, légzésmonitor), szakértő asszisztencia közreműködésével.

A célunk a hallás megőrzése és a fájdalommentes élet biztosítása.

Teljes hallójárat kiírtása

Teljes hallójárat kiírtása

Egyeztessen időpontot

Az időpontra történő bejelentkezési lehetőségünk kényelmesebbé teheti a betegellátást a hozzánk érkező tulajdonosok számára, mindamellett egyeztetett időponton kívül is fogadjuk betegeinket.

Időpont egyeztetése