Diagnosztika

Központunk küldetése, hogy időben és tökéletesen megbízható minőségben történjenek meg a betegségek meghatározása és felismerése.

Gyakran van szükség vérvételre laborvizsgálatok, vérkép, belső szevi funkciók, vírus tesztek, vagy különböző hormonok (progeszteron, T4, vagy pajzsmirigy hormon) méréséhez.
Ez csak egy pár percet vesz igénybe. Fecskendőbe, vagy közvetlenül a vérvételi csőbe történik a vérvétel. A vérmintát állatorvosi szaklaboratóriumba küldjük.
Előtte legtöbbször megkérdezzük a gazdit, hogy bent akar-e maradni, mert sok 2 lábú nehezen viseli a vér látványát 🙂
Rendelőnkben szív-és bőrféreg vastagcsepp szűrővizsgálatot is végzünk.

Vérvizsgálat - Mátyás Állatorvos Központ
A vizeletvizsgálat (urinalysis) az állatorvosi diagnosztikai vizsgálatok egyik legelhanyagoltabb területe. Ennek egyik oka a vizeletgyüjtés nehézsége.
A vizeletvétel egyik lehetséges módszere, amikor a vizeletet közvetlenül a húgyhólyagból vesszük, egy fecskendőre helyezett tűn keresztül (cystocentesis). Erre általában akkor kerül sor, hogyha

 1. az állatból azonnal kell a vizelet és nem tudunk várni
 2. hogyha nem tudunk más módon vizeletet begyűjteni (a húgyhólyag katéterezése sokszor nem javasolt, mivel igen-igen nagy százalékban ascendáló húgycsö- és húgyhólyagfertözést okoz)
 3. hogyha steril módon vett vizetre van szükségünk (baktériumtenyésztés és rezisztencia vizsgálat céljából).
  Az amerikai állatorvosi praxisokban rutinszerűen végzik az állatok éves fizikális vizsgálata során, illetve beteg állatok esetében. A módszer kivitelezése egyszerű, érzéstelenítés nélkül végezhető, az állattulajdonosok szeme láttára, a vizsgálószobában végzik.
Bélsár vizsgálat - Mátyás Állatorvos Központ

A vizeletvétel másik lehetséges módszere, amikor otthon vagy séta közben vizelet-mintát gyűjt a gazdi

Tippek vizeletgyűjtéshez:

 • Kutyagazdáknak:
  Ha jól ismeri kutyája szokásait, akkor könnyű dolga lesz. Készítsen elő egy jól kimosott műanyag dobozt, befőttesüveget és mikor kutyája vizelet ürítéshez készül, csúsztassa alá. Ha magabiztos, akkor megvárhatja a “középsugarat”, vagyis ne a vizelés megkezdésekor, hanem az első sugár érkezése után kezdje el a gyűjtést. Ha dobozba gyűjötte, akkor vigyen magával egy tiszta befőttesüveget, öntse át a mintát és csavarja rá a tetejét, nehogy kilötyögjön.
 • Macskagazdáknak:
  Ezen a napon kivételesen ne tegyen almot az alomtálcába, viszont mossa ki tisztára. Ha cicája elvégezte a dolgát, akkor egyszerűen öntse egy tiszta befőttesüvegbe a mintát. Azonban ma már léteznek speciális vizeletgyűjtő almok is, melyeket állatfelszerelés boltokban megvásárolhatóak.
  A mintát hűtve tárolhatja, de leginformatívabb a frissen gyűjtött minta!

A legtöbb házi kedvenc élete során megfertőződik valamilyen belső élősködővel, amelyek leggyakrabban férgek vagy egysejtűek.

A belső élősködők jelenléte kimutatható makroszkopós vagy mikroszkópos bélsár vizsgálattal. Ehhez nem kell más, csak a gazdi által behozott friss bélsár minta. Rendelőnkben kérhető hozzá speciális bélsárgyűjtő tégely.

Rendelőnkben a bélsárvizsgálatot legtöbbször helyben végezzük, de szükség esetén a mintát beküldjük partner laboratóriumainkba.

Egyes esetekben, például elhúzódó hasmenéses megbetegedés esetén szükség lehet baktérium vizsgálatra, esetleg egyéb speciális tesztet végeztetni a bélsárból, ilyen esetekben is külső laboratóriumban végeztetjük a vizsgálatot.

Mikor végeztessünk bélsárvizsgálatot?

 • évente érdemes végeztetni kijáró kutyánál, macskánál és egyéb házi kedvencnél
 • hozzánk került új kutyánál (másik gazditól, menhelyről, utcáról befogadott, stb.)
 • amikor kondíció csökkenést tapasztalunk
 • amikor az elvártnál lassabb testsúlynövekedést észlelünk
 • hasmenéssel járó megbetegedésnél
 • amikor szeretnénk megtudni, hogy kedvencünk nem szenved parazitás fertőzésben

Az állatorvosnak nincs könnyű dolga, ha állattal találkozik, mert fizikális vizsgálattal általában nem lehet megállapítani, hogy mi okozza a bőr elváltozásait.

A pontos diagnózis felállításához a legtöbb esetben szükség van kiegészítő vizsgálatok elvégzésére is. Az első, és talán legfontosabb ilyen vizsgálat bőrbetegség esetén a bőrkaparék laboratóriumi vizsgálata. Ez alapján megállapítható, hogy van-e valamilyen parazita a bőrben (pl szőrtüszőatka), valamint, hogy kórokozó baktérium illetve gomba megtelepedett-e.

Bőrkaparék vizsgálat - Mátyás Állatorvos Központ

Bármilyen házi kedvencen (kutya, macska, nyúl, papagáj, stb.) találkozhatunk külső élősködőkkel, parazitás fertőzéssel.

Amikor látható élősködőt nem találunk az állaton, de viszketegség, bőrgyulladás, szőrhullás, bőr és szőr elváltozás lép fel, akkor a kimutatásokhoz legtöbbször állatorvos által vett bőrkaparék minta szükséges. Ilyenkor, egy arra alkalmas pengével szó szerint megkapargatjuk a bőrfelszínt és az így begyűjtött szőr és bőrmintát laborba küldjük. Az alapos bőrkaparék vételhez nyugodt állat kell. Hogyha ez nem lehetséges, vagy ha a szemkörnyéki-, vagy érzékeny területről van szó, akkor az állatot be kell bódítani.

Bizonyos bőrparaziták (kutya és macska Demodex szőrtüszőatkák, és Sarcoptes rühatkák) vizsgálatát rendelőnk házi laborjában is el tudjuk azonnal végezni mikroszkópos vizsgálattal.

Bizonyos bőrtünetek esetében szükség lehet gomba- vagy baktériumtenyésztésre is a bőrből vett mintából. Ezeket a vizsgálatokat is partner laboratóriumainkban végeztetjük el, ahol nemcsak a kórokozót keresik meg, de megállapítják, hogy milyen hatóanyaggal lehet kezelni az adott kórokozót.

A leggyakoribb megbetegedések a gombás fertőzések, amit az állat bárhol összeszedhet, ezt pedig immunerősítéssel és gyógy fürdetéssel könnyen kezelhetjük,

Ha az állaton gyakori kiütéseket, hólyagszerű keléseket, a szokottnál erősebb szőrhullást, esetenként foltokban is tapasztalunk, forduljunk állatorvoshoz!

Fontos megjegyezni, hogy a bőrbetegségek nem mindig járnak viszketéssel, ezért kell figyelnünk a bőr állapotát is!
Ha nem találunk olyan fertőző kórokot, mely önállóan okozhatja a bőr megbetegedését, a pontos diagnózis tisztázására további vizsgálatokra van szükség.

A vérvizsgálat mellett az egyik leggyakrabban használt diagnosztikai eszköz. Az RTG nagyon fontos az orvosi problémák gyors diagnosztizálásához. Nemcsak a látványos csont-ízületi törések diagnosztikájára szolgál, hanem a fizikális vizsgálattal kevésbé informatív mell- vagy hasüregi elváltozásokra is alkalmas lehet. Bizonyos esetekben szükség lehet házi kedvencének kontrasztanyagos RTG vizsgálatára. Részben szájon át adva a gyomor-bélrendszer vizsgálatára, máskor a gerinccsatorna festéssel a gerincvelőt ért traumák kimutatására.
A jó minőségű, éles, kontúros kép készítéséhez szükséges, hogy az állatnak mozdulatlanul kell feküdnie. Miután sokszor a fájdalommal küzdenek, illetve nehezen tűrik a rendellenes testhelyzetet, vagy az izom teljesen elernyedt állapotára van szükség, az esetek döntő többségében az állat felületes altatása elkerülhetetlen az értékelhető felvétel elkészítéséhez.
A rendelőnkben használt kiváló minőségű RTG technikának köszönhetően az adott testtájról minimális sugárterheléssel kiváló minőségű felvételt tudunk készíteni, így a nem gyakori RTG hullámoknak való kitettség semmiféle kárt nem okoz az állatnak.

Röntgen vizsgálat - Mátyás Állatorvos Központ

A legelterjedtebb ultrahanggal végzett vizsgálatok:

 • Hasi UH vizsgálat
  Ez a kiváló diagnosztikai eszköz fontos kiegészítője a has tapintásos vizsgálatának. Segítségével képet kaphatunk a hasi szervek méretbeli, szerkezeti elváltozásairól, gócokról, rendellenes képletekről. Jól vizsgálhatóak az üreges szervek /gyomor-bélrendszer/ is. Diagnózis felállítására önmagában ritkábban alkalmazzuk, vérvizsgálattal együtt viszont nagyon hatékony eszköz a további kezelési protokollok felállításában.
 • Vemhességi UH
  A fogamzástól (ami nem azonos a párzás idejével) számított kb.21-22. naptól lehet a vemhességet kimutatni.
  A születendő magzatok számáról a méh speciális anatómiai formája miatt nehezebb biztos magzati létszámot prognosztizálni.
  Ultrahanggal a szülés várható ideje is megállapítható.
  Nagyon fontos, hogy elhúzódó vajúdás vagy ellés esetén a még bent lévő kis állatok fizikális állapotáról ad információt, így ne várjanak még órákat. Ha esetleg egy magzat elakad vagy már élettelen, a többiek még megmenthetőek egy időben elvégzett császármetszéssel. Arról nem beszélve, hogy a minél előbbi beavatkozás, az anya életét is nagyobb valószínűséggel menti meg.
 • Szív UH vizsgálat
  Ezt a vizsgálatot akkor végezzük, amikor kedvence gyengévé, fáradékonnyá válik, reggelente vagy hosszabb pihenés-fekvés után felállva köhécsel, nehezített légzés lép fel, has űri szabad folyadék jelenik meg, stb.
  Általános állapot felmérésére is szolgál. Egyes szívbetegségek kezdeti szakban lappangó, tünetmentes klinikai állapotot tükröznek, de UH vizsgálattal már kiszűrhetőek. A legtöbb, időben felismert szívbetegség karban tartható, és az állat élete meghosszabbítható megfelelő gyógykezeléssel.
  Ultrahang vizsgálattal megtudjuk vizsgálni a szív méreteit, billentyűinek állapotát, a szívüregek és a kilépő nagyerek méreteit, a szívizom összehúzódó képességét. Egyes szívbetegségek csak ezzel a módszerrel állapíthatók meg.

Egyetlen apró hátránya, hogy azon a területen, ahol az ultrahang-hullámokkal be kívánunk hatolni az állat testébe, a szőr nem kívánatos és a vizsgált terület fölött gyakran le kell nyírni azt. Az ultrahangos vizsgálat semmiféle károsodást nem okoz a testben.

Ultrahang vizsgálat - Mátyás Állatorvos Központ

Egyeztessen időpontot

Az időpontra történő bejelentkezési lehetőségünk kényelmesebbé teheti a betegellátást a hozzánk érkező tulajdonosok számára, mindamellett egyeztetett időponton kívül is fogadjuk betegeinket.

Időpont egyeztetése