Ambuláns ellátás

Alkalomszerű egészségügyi ellátástól a folyamatos szakorvosi beteg ellátásig.

Fizikális vizsgálat

Az egészségvizsgálat az első szűrő a kezdődő betegségek korai diagnosztizálásában és hogy milyen további kivizsgálások szükségesek. Általános egészség felmérést végzünk a kis kedvenceknél: mint új családtag első vizsgálatakor, védőoltások kapcsán vagy ha külföldre történik az utaztatásuk. Fiatal állatoknál megvizsgáljuk a fogazatot, a szív állapotát meghallgatjuk, megpróbálunk fényt deríteni fejlődési rendellenességekre (van-e köldöksérv, a herék megléte, nyitott szájpad, nemkívánatos farkaskörmök és egyéb rendellenességek). Idősebb állatoknál sokszor alakul ki fogkövesség, fordulnak elő szívproblémák, különféle belső szervi vagy daganatos problémák.

6-8 éves kortól javasoljuk az évenkénti rendszeres szűrővizsgálatot.

Védőoltások

Kedvenceinket a fertőző betegségek ellen védőoltások beadatásával tudjuk megóvni. Sok kutya és macska betegszik meg vagy pusztul el olyan betegségekben, amelyeket védőoltással meg lehetett volna előzni. A fertőző betegségek esetében mindenképpen a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, hiszen számos betegség maradandó következményekkel jár. Ha az oltásokat nem kapják meg idejében, a kórokozó vírusok vagy baktériumok által megtámadott, súlyosan megfertőződött állatot gyakran egyáltalán nem, vagy csak hosszadalmas és költséges gyógykezelés árán lehet meggyógyítani. Nem beszélve a tulajdonos további felelősségéről, hiszen az oltatlan kutyák/macskák fertőzési forrást jelentenek a környezetük számára.

A védőoltások beadása nem jár jelentős fájdalommal, kellemetlen csípésszerű érzés lehet a vakcina bőr alá történő fecskendezése. Az állatok félelme leginkább az idegen helytől és szagoktól alakul ki. Azonban Rendelőnkben törekszünk kedvencük félelmének teljes oldására, ezért jutalomfalattal ajándékozzuk meg.

Javasolt védőoltások

6-8 hetes: PARVO
+ 10-14 nap: KOMBINÁLT
+ 10-14 nap: PARVO
+ 10-14 nap: KOMBINÁLT
+10-14 nap: CORONA
+ 14 nap: VESZETTSÉG KÖTELEZŐ!!!
+ 10-14 nap: CORONA
+ 1 hónap: LYME (kullancs által terjesztett Lyme – borreliosis ellen)
+ 1 hónap: LYME ismétlése
+ 1 hónap: KOMBINÁLT
+ 1 hónap: VESZETTSÉG ismétlése KÖTELEZŐ!!!

Utána évente egyszer szükséges a kombinált oltás, a veszettség, és a lyme oltás. Elérhető továbbá bőrgombásodás, babesiosis, kennel köhögés és herpes elleni vakcina is. Kutyák korától és immunstátuszától függően ettől eltérő vakcinázási sorrend is kialakítható.

9 hetes: KOMBINÁLT
+ 10-14 nap: LEUKÓZIS
+ 10-14 nap: KOMBINÁLT + VESZETTSÉG
+ 10-14 nap: LEUKÓZIS
+ 6 hónap: LEUKÓZIS utolsó ismétlő oltása

Utána évente egyszer szükséges a kombinált oltás, a veszettség, és a leukózis oltás. Rendelhető továbbá bőrgombásodás, FIP elleni vakcina is.

8 hetes: KOMBINÁLT
+ 21 nap: KOMBINÁLT
+ 10-14 nap: VESZETTSÉG
+ 10-14 nap: KOMBINÁL
+ 10-14 nap: VESZETTSÉG

Utána évente egyszer szükséges a kombinált oltás és a veszettség ismétlése.

6-8 hetes: RHD és myxomatosis elleni kombinált oltás
+ 1 hónap: RHD és myxomatosis elleni kombinált oltás ismétlése

Utána évente egyszer szükséges a kombinált oltás ismétlése.

Microchip

A mikrochip az állatok egyedi azonosítására szolgáló modern technikai eszköz – transzponder. Az egyedi azonosítás fontos az elveszett kutyák haza juttatásához, a tulajdonjog igazolásához, a tenyésztéshez és bizonyos állat egészségügyi előírások is szükségessé teszik. A mikrochip behelyezése minimális fájdalmat okoz a kutyának, nem több, mint egy injekciós tű szúrása. Beültethető gyakorlatilag minden állatba (kutya, macska, madár, teknős, stb.) és biztonságot nyújt, mivel segítségével bármelyik állatorvos percek alatt a gazda nyomára juthat a talált állat esetén. Minden eddig használt azonosítónál (tetoválás, biléta) korszerűbb és biztonságosabb. A nyakörvre szerelt biléta könnyen elveszhet, de a mikrochip az állat bőre alatt megőrzi a tulajdonos adatokat.

A rizsszem nagyságú bőrbarát üvegkapszula egy pici antennát és egy chipet foglal magában, ami egy 15 számjegyből álló kódot tárol és a beültetés helyén megtapad. Egy speciális leolvasó segítségével lehet lekérdezni a chipben tárolt számsort. A számsor leolvasása önmagában még nem sokat ér, ha nincs egy megfelelő adatbázis, ahonnan a kutya és a tulajdonos adati lekérhetők (petvetdata.hu).
2013. januártól jogszabály írja elő, hogy 4 hónapos kort betöltött kutyát kötelezően el kell látni mikrochippel.

Állatútlevél kiállítás

Az állatútlevelet az állatorvosoknál lehet igényelni. Az állatútlevél egyedi sorszámozott szigorú számadású okirat.

Igényléskor a jogosult állatorvos azonnal ki tudja állítani a rendelőben és a gazdi kézhez is kaphatja. Az állatútlevelet kiállítását minden esetben megelőzi az állat vizsgálata, szükség esetén microchip beültetése, azonosítása és az adatok ellenőrzése. Emiatt állat nélkül az állatorvos nem állíthatja ki az útlevelet.

Az állatútlevél addig használható az Európai Unión belüli utazásokhoz, amíg a benne igazolt veszettség elleni oltás, illetve bizonyos esetekben egyes elvégzett kezelések érvényessége tart. A magyar útlevél a veszettség elleni oltás dátumától számított 365 napon belül használható utazáshoz. A 365 nap letelte után csak újabb oltás beadatása és igazoltatása után lehet használni.

További információk: petpassport.hu

Egyeztessen időpontot

Az időpontra történő bejelentkezési lehetőségünk kényelmesebbé teheti a betegellátást a hozzánk érkező tulajdonosok számára, mindamellett egyeztetett időponton kívül is fogadjuk betegeinket.

Időpont egyeztetése