Magyarországon kutyákban a kullancsok által okozott egyik leggyakoribb és legveszélyesebb betegség a babesiosis. Kutyás körökben ma már jól ismertté vált és annyit bizonyosan tud majdnem minden gazdi, hogy ha az állat vizelete “véressé”, vagy csokoládébarnává színeződik, legjobb, ha azonnal állatorvoshoz fordulnak, különben a betegség az állat elhullását eredményezheti.

Kórokozó

Babesia canis (már más altípusokat is detektáltak).

Annyit érdemes róla tudni, hogy ez egy egysejtű parazita (amőbaszerű élőlény), melyet a fertőzött kullancs (Dermacentor reticulatus) a vérszívás során juttat kedvencünk vérébe. A kullancsok a vérszívás kezdetekor nem azonnal juttatják be az áldozat szervezetébe a kórokozókat, hanem körülbelül 1-2 nap múlva, ugyanis a kullancs nyálmirigyében tartózkodó babézia alakok csak egy érési folyamat után válnak fertőzőképessé.

A babézia a kutya vörösvértestjeiben élősködik és a vörösvértesteket károsítja, lépmegnagyobbodást, májproblémákat és veseelégtelenséget okoz.

Tünetek

A tünetek a fertőződéstől számítva általában néhány napon belül, elhúzódó esetben azonban csak 2-3 hét múlva jelentkeznek.
A babézia első jeleként általában a kutya levert és étvágytalan. A magas láz (41-42°C) gyakori és jellegzetes, ezért rendszerint hamar felismerhető, hogy baj van. 1-2 napos bágyadtság után megjelenik a leginkább szembetűnő, sötét színű vizelet, mert a parazita által szétrobbantott vörösvértestekből kiszabaduló vérfesték (haemoglobin) a vesén keresztül kiválasztódva a vizeletet “véresre”, csokoládébarnára színezheti. A légzésszám és a pulzus nyugalmi állapotban is magas, a nyálkahártyák halvánnyá, “vértelenné” válnak, a nyirokcsomók megduzzadnak. A betegség során tapasztalhatunk hányást, ritkán idegrendszeri tüneteket is. Volt olyan gazdi, akinek az tűnt fel, hogy „nem olyan mint szokott lenni” és nem igazán volt észlelhető tipikus tünet.

Fontos azt is tudnunk, hogy legtöbb esetben, amikor a gazdi észleli az első tüneteket, a kullancs már nincs is a kutyában!

Szövődmények:

Elhúzódó esetben a babézia a vesékben és májban olyan fokú károsodást okoz, amely már visszafordíthatatlan és meghal az állat. Ezért az első tünetek jelentkezésekor haladéktalanul forduljon állatorvoshoz!

Diagnózis

A pontos diagnózishoz vért veszünk, mert a vérsejtekben kimutatható a babézia.

Kezelés

Szerencsére létezik olyan injekciós készítmény (Imizol injekció), mely időben beadva megmentheti az állat életét. Ez azonban csak abban az esetben igaz, ha a kezelés még a betegség kezdeti stádiumában megtörténik.

Megelőzés

A kutya folyamatosan védve legyen kullancsirtó szerek használatával. Sajnos a korábbi enyhe teleknek köszönhetően nem pusztultak el a kullancsok, nagyon sok túlélő van, ezért egész éves védelmet javaslunk! Ma már rengeteg kullancs-riasztó/irtó készítmény közül választhatunk. Léteznek tabletták, bőrre csepegtetendő oldatok (’’spot-on’’), nyakörvek és spray-k is. Kérjünk tanácsot állatorvosunktól, hogy mit tart a legmegfelelőbbnek, mivel ez környezetenként, és akár egyedenként is változhat.

NE FELEDJE!

Dr. Sükösd László
A babézia kezelés nélkül életveszélyes lehet, de kezelhető és könnyen megelőzhető!
Dr. Sükösd László, Mátyás Állatorvos Központ
Dr. Laborca Barbara
Ha a betegségre utaló jelek közül – bágyadtság, étvágytalanság, magas láz, barnás vizelet – akár egyet is tapasztalunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz!
Dr. Laborca Barbara, Mátyás Állatorvos Központ
Dr. Nagy Csilla Noémi
Védjük kedvencünket egész évben kullancsirtó szerek használatával!
Dr. Nagy Csilla Noémi, Mátyás Állatorvos Központ

Tartalom

Kategóriák

További tartalmak

Babézia, a kullancsok által terjesztett halálos betegség

Magyarországon kutyákban a kullancsok által okozott egyik leggyakoribb és legveszélyesebb betegség a babesiosis. Kutyás körökben ma már jól ismertté vált és annyit bizonyosan tud majdnem minden gazdi, hogy ha az állat vizelete "véressé", vagy csokoládébarnává [...]

A kutyák szívférgessége

Szívférgesség a kutyáknál A szívférgesség jelen van, veszélyes és egyre gyakoribb hazánkban. Rendelőnkben is egyre több esetben találkozunk ezzel a kórokozóval, ezért szeretnénk felhívni a figyelmet a betegség jelentőségére, valamint hogyan lehet megelőzni és [...]

Mindent amit tudni kell az ivartalanításról

A velünk élő kutyák, macskák ivartalanításának kérdése a tulajdonosok számára sokszor komoly dilemmát okoz. A következő fejezetben az ivartalanítás előnyeiről, hátrányairól kendőzetlenül olvashatnak a tudomány mai állásának megfelelő információkat. Mi indokolja, hogy ivartalaníttassa Kedvencét? A [...]

Tévhitek a kutya ivartalanításról

A szukának legalább egyszer ellenie kell. Nem igaz! Ez minden tudományos alapot nélkülöző állítás, sőt egészségügyi szempontból pont az ellenkezője az igaz. A szukának legalább egyszer tüzelnie kell ivartalanítás előtt. Nem igaz! Megint csak [...]

Kutyák és macskák húgykövessége

Mik a húgykövek? A vesében illetve a húgyutakban képződő köveket hívjuk így. Méretüket tekintve lehetnek egészen kicsi illetve nagyobb méretű kövek, lehet egy vagy több kő is. Kis részben szerves, nagyobb részben azonban szervetlen [...]