Mik a húgykövek?

A vesében illetve a húgyutakban képződő köveket hívjuk így. Méretüket tekintve lehetnek egészen kicsi illetve nagyobb méretű kövek, lehet egy vagy több kő is. Kis részben szerves, nagyobb részben azonban szervetlen anyagokból áll. Helyüket tekintve a vesében, húgyvezetékben, de leggyakrabban a húgyhólyagban, illetve a húgycsövet részben vagy teljesen elzárva helyezkednek el.

A kőképződés pontos menete még nem ismert teljesen, de annyi bizonyos, hogy komplex folyamat és több faktor vesz részt kialakításában. Ezen tényezők között vannak az eleség nem megfelelő összetétele, a szervezet anyagcsere zavarai, a húgyutak meglévő gyulladásai, alkati adottság (elsősorban örökletes tényezők), vitaminhiány, illetve -túladagolás.

A húgykövesség akkor alakul ki, ha:

  • A vizelet (tartósan) túltelített ásványi anyagokkal, ami nagyon gyakran a nem megfelelõ ásványianyag-tartalmú tápok etetésének tudható be, de lehet ezenkívül anyagcserezavar is az oka. De számos kőnél a túlzott mértékű fehérjebevitel is káros lehet (pl. struvit).
  • Struvitnál bakteriális fertőzés is segít a kőképzésben.
  • (Tartósan) Kis mennyiségű vízfelvétel, ennek következtében a vizelet kis mennyiségű és koncentrált lesz.
  • Ritkán tud vizeletet üríteni (keveset tud alomra járni a macska valamiért vagy keveset van sétáltatva a kutya)

Milyen húgykő fajták vannak?

  1. Struvit-kövesség
    A leggyakoribb a struvit (magnézium-ammónium-foszfát). Ilyen kő akkor keletkezik, ha ezzel az anyaggal túltelített a vizelet. Ez akkor történik meg, ha a vizeletben olyan baktériumok szaporodnak el, amelyek képesek egy olyan enzimet (ureáz) termelni amely a karbamid átalakulását katalizálja ammóniára és szén-dioxidra. Ilyen baktérium pl. az E. Coli, Staphlylococcus fajok stb. Mivel a baktériumtevékenység hatására felszaporodik a vizeletben lévő ammónia, ezért ez kristályok kiválását eredményezi, ami egyrészt a kő egyik alkotóeleme másrészt pedig ellúgosítja a vizeletet ami még kedvezőbb feltételeket teremt a kőképződéshez. A gyulladás következtében pusztulnak sejtek “mindkét oldalon” és az elhalt baktériumokból, illetve a húgyutak sejtjeibõl kialakuló sejttörmelék pedig alapot szolgáltat a kőképződéshez, ugyanis ők fogják a szerves anyagot tartalmazó “magot” alkotni, amire a későbbiek folyamán rakódnak az ásványi anyagok. A további problémát az adja, hogy a vizelet túltelített ásványi anyagokkal, illetve hajlamosít, ha a tápláléknak túl magas a fehérjetartalma, ennek következtében sok karbamid szaporodik fel a vizeletben, ezek összességében a húgykövesség kialakulásához vezetnek.
    Ritkán nem fertőzéses tényezők is létrehozhatnak struvit kövességet, de nem ismert ennek mechanizmusa.
  2. Oxalát-kövesség
    A kulcs itt is az ásványi anyagokkal túltelített vizelet, itt a vizelet magas Ca koncentrációja illetve túlzott savassága lehet problémás. A vizelet “elsavanyodása” a vizeletben felszaporodó oxálsavnak tudható be. Ennek hátterében nagyon gyakran a vizelet indokolatlan savanyítása áll. Ne feledjük el, hogy a vizeletsavanyító készítmények használatának csak struvit- és kalcium-foszfát kövesség esetén van létjogosultsága!! A túlzott Ca-ürítés hátterében állhatnak endokrinológiai problémák (pl. mellékpajzsmirigy-túlműködés), illetve túlzott savképződéssel járó állapotok, bár az esetek döntő többségében nem lehet kideríteni mi van a háttérben.
  3. Cisztin-kövesség
    Cisztinürítéssel társuló vélhetően örökletes anyagforgalmi zavarok állnak a háttérben. A vizelet kémhatásának savas irányban való eltolódása kedvező a kialakulásához.
  4. Szilikátkövesség
    Táplálási hibákra vezethető vissza, illő kerülni a magas Mg és szilikáttartalmú tápokat (kukoricaőrlemény és szójahéj).
  5. Urátkövesség
    Örökletes tényezõk is figyelhetõek meg, bizonyos fajták hajlamosabbak rá. A húgysav anyagforgalmi zavara miatt alakul ki a húgykövesség. De ezen kívül más anyagcserezavarok is lehetnek a háttérben. A húgysav elég rosszul oldódik vízben így könnyen megindul a kőképződés.
  6. Kalcium-foszfát kövek
    Ritkák. A magas Ca-szint hátterében az oxalát kövességnél ismertetett anyagforgalmi problémák állhatnak, illetve táplálási problémák (eleség túlságosan magas Ca és P tartalma). Elsősorban idősebb kanokra jellemző probléma.

Szövődmények

A húgykövességgel az alapvető probléma az, hogy a képződési helyén (vese-, húgyhólyag, elakadva a húgyvezetékben) működési zavart, illetve gyulladásos folyamatokat hoz létre. Amennyiben a vizelet elfolyását akadályozza pedig a hólyag felrepedését, húgyvérűség (uraemia) kialakulását teszi lehetővé, ahol szakszerű beavatkozás hiányában az állat néhány órán belül elpusztulhat a kialakult életveszélyes állapot miatt. Tehát amennyiben gyanús, hogy az állatunknak húgyúti problémái vannak AZONNAL állatorvoshoz kell vinni!

Tünetek, diagnózis

Gyakran megy vizelni, de egyáltalán nem vagy csak keveset sikerül. Az ürített vizelet tartalmazhat vért is. Az állat nyugtalan, bágyadtabb, étvágya romlik, kellemetlenül érzi magát (gondoljunk csak arra, mikor nekünk van ún. “hólyaghurutunk”), gyakran nyalogatja az ivarszervét.
A vesekövesség együtt járhat vesemedence-gyulladással és akkor ez ad jellegzetes tüneteket: bűzös vizelet, tompult viselkedés, étvágytalanság, kötött mozgás.

A diagnózis felállításához az állatorvos óvatosan áttapintja az állatot, majd ultrahang és/vagy röntgen vizsgálattal kideríthető, hogy húgykövesség esetén már hatalmas és kitágult-e a húgyhólyag, valamint van-e a húgycsőben ékelődve kő/kövek.

Rendkívül fontos továbbá a vizelet laboratóriumi üledék vizsgálata, hiszen több különböző kőkristály is okozhatja a problémát, s ezeket különböző módokon kell majd kezelni. Vannak olyan kőtípusok ahol a vizeletsavanyítás egyenesen káros: pl. oxalát-kövességnél, ugyanis ott a kőképződéshez a savanyú környezet előnyt jelent, így csak állatorvosi javaslatra adjuk az adott gyógytápot.

A vérvizsgálat is nagyon fontos, hogy megtudhassuk, a cicus veséje szenvedett-e már bármilyen működési zavart, vagy még időben vagyunk.

Kezelés

  • Húgycső elzáródása esetén bódításban, katéterrel átmossa az állatorvos a húgycsövet, hogy biztosítsa a vizelet szabad távozását. Ez csak abban az esetben szokott sikerülni, ha nem tömi el teljesen a húgycsövet a kő. A nem oldható kövek műtéttel távolíthatóak el.
  • Egy ilyen betegség heveny szakaszának a gyógyítása 5-10 napig tart, amikor a gazdinak 2-3 naponta be kell fáradnia a rendelőbe és az állatot többféle gyógyszerrel kezelik (gyulladáscsökkentők stb.).
  • A betegek a gyógykezeléssel párhuzamosan a kő típusának megfelelő gyógytápot is kapnak, melynek kizárólagos etetése lehetővé teszi a kövek feloldását. Visszatérő esetekben, akár életfogytig is.
  • A kialakult gyulladás miatt antibiotikumos kezelést is alkalmaznak a legtöbb esetben.

Megelőzés

  • Mindig legyen friss ivóvize az állatnak.
  • Adjunk jó minőségű eledelt.
  • Macskáknál gondoskodjunk állandóan tiszta alomról, illetve kutyákat rendszeresen sétáltassuk meg.
  • A betegségen átesett kedvenceket a gyógyulást követően ajánlott rendszeres kontroll vizsgálatoknak alávetni (ultrahang- és vizelet vizsgálat) legalább félévente. Idősebb tünetmentes állatoknál is érdemes legalább évente egyszer ellenőrizni azok állapotát az alsó húgyúti betegségek vonatkozásában.

NE FELEDJE!

Dr. Sükösd László
Ha az állat gyakran megy vizelni, de keveset vagy egyáltalán nem pisil, valamint bágyadt és nyugtalan, vigye kedvencét állatorvoshoz.
Dr. Sükösd László, Mátyás Állatorvos Központ
Dr. Laborca Barbara
Mindig legyen friss ivóvize az állatnak és adjunk jó minőségű eledelt.
Dr. Laborca Barbara, Mátyás Állatorvos Központ
Dr. Nagy Csilla Noémi
Macskáknál gondoskodjunk állandóan tiszta alomról, illetve a benti kutyákat rendszeresen sétáltassuk meg.
Dr. Nagy Csilla Noémi, Mátyás Állatorvos Központ

Tartalom

Kategóriák

További tartalmak

Babézia, a kullancsok által terjesztett halálos betegség

Magyarországon kutyákban a kullancsok által okozott egyik leggyakoribb és legveszélyesebb betegség a babesiosis. Kutyás körökben ma már jól ismertté vált és annyit bizonyosan tud majdnem minden gazdi, hogy ha az állat vizelete "véressé", vagy csokoládébarnává [...]

A kutyák szívférgessége

Szívférgesség a kutyáknál A szívférgesség jelen van, veszélyes és egyre gyakoribb hazánkban. Rendelőnkben is egyre több esetben találkozunk ezzel a kórokozóval, ezért szeretnénk felhívni a figyelmet a betegség jelentőségére, valamint hogyan lehet megelőzni és [...]

Mindent amit tudni kell az ivartalanításról

A velünk élő kutyák, macskák ivartalanításának kérdése a tulajdonosok számára sokszor komoly dilemmát okoz. A következő fejezetben az ivartalanítás előnyeiről, hátrányairól kendőzetlenül olvashatnak a tudomány mai állásának megfelelő információkat. Mi indokolja, hogy ivartalaníttassa Kedvencét? A [...]

Tévhitek a kutya ivartalanításról

A szukának legalább egyszer ellenie kell. Nem igaz! Ez minden tudományos alapot nélkülöző állítás, sőt egészségügyi szempontból pont az ellenkezője az igaz. A szukának legalább egyszer tüzelnie kell ivartalanítás előtt. Nem igaz! Megint csak [...]

Kutyák és macskák húgykövessége

Mik a húgykövek? A vesében illetve a húgyutakban képződő köveket hívjuk így. Méretüket tekintve lehetnek egészen kicsi illetve nagyobb méretű kövek, lehet egy vagy több kő is. Kis részben szerves, nagyobb részben azonban szervetlen [...]