A kórokozó

A macskák és kutyák fülrühösségét leggyakrabban az Otodectes cynotis nevű rühatka okozza, mely egy apró, 8 lábú élősködő.

A paraziták a külső hallójáratban telepednek meg, ahol levált hámsejtekkel és fülzsírral táplálkoznak. A fülatkák a fülbe rakják le a petéiket, ivaréretté fejlődésükhöz körülbelül három hétre van szükség, akkor már képesek szaporodni. Bár a fülatkák általában a fülben élnek, esetenként elvándorolhatnak a test más részeire, ahol irritációt és viszketegséget okoznak a bőrön.

Otodectes cynotis

Tünetek, diagnózis

A fülatkák jelenlétének kellemetlen bizonyítéka lehet, ha az állat oldalra tartja a fejét, rázza és vakarja a fülét, vagy esetleg láthatóan zavart, nyugtalan.

A paraziták szabad szemmel szinte nem láthatóak, de a sötét fekete, általában nagy mennyiségű, szinte sárszerű váladék a külső hallójáratban utalhat a jelenlétükre. Egy egészséges macskának tiszta a hallójárata, alig van fülzsír a fülében, szemben a fertőzött egyedekkel.

Képleírás ide

Ha arra leszünk figyelmesek, hogy cicánk gyakran rázza a fejét és vakarja a fülét, lehetséges, hogy fülrühös. Ne vegyük félvállról a problémát, mert amellett, hogy kedvencünk számára igen kellemetlen tünetekkel jár, fertőző is!
Pontos diagnózist a fülváladék mikroszkópos vizsgálatával tud mondani az állatorvos.
A tünetek jelentkezése után mielőbb forduljunk állatorvoshoz, hogy kedvencünk szakszerű ellátást kaphasson.

Szövődmények

Az atkák irritálják a hallójárat bőrét, gyulladást okoznak, így cicánk füle érzékennyé válik a tapintásra, idővel komoly fájdalmai lehetnek, ha nem kezeljük a problémát. Ez a betegség gyakran fülből áradó kellemetlen szaggal is együtt jár.
A kezeletlen betegség súlyos szövődményekkel járhat. A nagy mennyiségű váladék a hallójárat részleges elzáródását okozza, ami további bakteriális és gombás fertőzések táptalaja lehet, ami tovább súlyosbítja a kórképet.

További szövődmény lehet, hogy az állandó vakarózás és fülrázás miatt a fülkagyló belsejében megrepedhet egy ér (othaematoma). Ennek szembetűnő jelei vannak, ugyanis a cica füle párnaszerűen megvastagodik. Ez a probléma az esetek döntő többségében csak műtéti úton rendezhető.
Az állatorvos mielőbbi felkeresése mellett szól az is, hogy ez a betegség erősen fertőző lehet. A beteg cica is hajlamosabb lehet a fertőzésekre, de ő is átadhatja a betegséget más macskáknak, kutyáknak.

Kezelés

  • A hallójárat alapos és szakszerű tisztítása mindaddig, amíg váladék található a fülekben.
  • Az atkák elpusztításához használhatunk nyakra csöppenthető szereket. Ezekből általában egy kezelés is elegendő, de egyes esetekben szükség lehet egy újabb kezelésre 4 hét múlva.
  • Súlyos estekben a fültisztítás olyan hosszadalmas, vagy a hallójárat gyulladása miatt olyan fájdalmas, hogy az állatokat be kell bódítani a kezelés elvégzéshez.
  • Ha több állatunk van, akkor az együtt tartott állatokat egyszerre kell kezelni, akkor is, ha csak az egyik mutat tüneteket.
  • Létezik az atkák elpusztítására alkalmas fülgél is. Használható még a gyógyítás során injekciós készítmény is.
  • A másodlagos hallójárat gyulladást is kezelni kell antibiotikumot, gombaellenes szert és gyulladáscsökkentőt tartalmazó fülcseppel.
  • Ha a hallójárat gyulladás már nagyon súlyos, akkor egyes esetekben szükség lehet szájon át adott gyógyszerekre is (antibiotikum, gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító).
  • A macska alvóhelye, illetve a ház azon részei ahol az állat sűrűn előfordul alapos tisztítást és porszívózást igényel, mivel az állatok a környezetből is visszafertőződhetnek.
  • Tilos a fülrühösséget házilag kezelni, minden esetben szükséges az állatorvosi ellátás!

Megelőzés

  • Természetesen nagyon fontos, hogy tisztán tartsd a környezetedet.
  • Megelőzésképpen ellenőrizzük gyakran kedvencünk fülét, hogy még a kezdeti stádiumban elcsíphessünk egy esetleges felülfertőződést.

NE FELEDJE!

Dr. Sükösd László
Tilos a fülrühösséget házilag kezelni, minden esetben szükséges az állatorvosi ellátás!
Dr. Sükösd László, Mátyás Állatorvos Központ
Dr. Laborca Barbara
Az atkák elpusztításához használhatunk nyakra csöppenthető szereket, a másodlagos hallójárat gyulladást is kezelni kell gyógyszerekkel.
Dr. Laborca Barbara, Mátyás Állatorvos Központ

Tartalom

Kategóriák

További tartalmak

Babézia, a kullancsok által terjesztett halálos betegség

Magyarországon kutyákban a kullancsok által okozott egyik leggyakoribb és legveszélyesebb betegség a babesiosis. Kutyás körökben ma már jól ismertté vált és annyit bizonyosan tud majdnem minden gazdi, hogy ha az állat vizelete "véressé", vagy csokoládébarnává [...]

A kutyák szívférgessége

Szívférgesség a kutyáknál A szívférgesség jelen van, veszélyes és egyre gyakoribb hazánkban. Rendelőnkben is egyre több esetben találkozunk ezzel a kórokozóval, ezért szeretnénk felhívni a figyelmet a betegség jelentőségére, valamint hogyan lehet megelőzni és [...]

Mindent amit tudni kell az ivartalanításról

A velünk élő kutyák, macskák ivartalanításának kérdése a tulajdonosok számára sokszor komoly dilemmát okoz. A következő fejezetben az ivartalanítás előnyeiről, hátrányairól kendőzetlenül olvashatnak a tudomány mai állásának megfelelő információkat. Mi indokolja, hogy ivartalaníttassa Kedvencét? A [...]

Tévhitek a kutya ivartalanításról

A szukának legalább egyszer ellenie kell. Nem igaz! Ez minden tudományos alapot nélkülöző állítás, sőt egészségügyi szempontból pont az ellenkezője az igaz. A szukának legalább egyszer tüzelnie kell ivartalanítás előtt. Nem igaz! Megint csak [...]

Kutyák és macskák húgykövessége

Mik a húgykövek? A vesében illetve a húgyutakban képződő köveket hívjuk így. Méretüket tekintve lehetnek egészen kicsi illetve nagyobb méretű kövek, lehet egy vagy több kő is. Kis részben szerves, nagyobb részben azonban szervetlen [...]